top of page

1001 Kracht

Groninger vrouwen succesvol bij finale!

 

Vrijdag 10 december vertrok een bus vol Groninger vrouwen naar Utrecht, voor de grote finale van Duizend en één Kracht. Samen met 600 andere vrouwen uit het hele land waren ze getuige van een feestelijke uitreiking, waarbij Groningen ook in de prijzen viel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Duizend en één Kracht was een initiatief van het Ministerie van Onderwijs om migranten vrouwen toe te leiden naar vrijwilligerswerk. Aan het project namen 25 grote gemeenten deel. In Groningen werd het project gecoördineerd door Stiel, die nauw samenwerkte met elf andere organisaties, waaronder de gemeente Groningen. Dankzij het project zijn in ruim drie jaar tijd 138 allochtone vrouwen in Groningen vrijwilligerswerk gaan doen. Ook ontwikkelde Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn vanuit het project een participatiemeter.

 

De meest inspirerende aanpakken voor Duizend en één Kracht in het land werden genomineerd voor een prijs die tijdens de grote finale in Utrecht zou worden uitgereikt. In het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden (nu Koningin) werden de achttien genomineerden gepresenteerd en later op de dag maakte de jury de zes winnaars bekend. De winnende aanpakken zijn volgens de jury de meest inspirerende voorbeelden van methoden om migranten vrouwen maatschappelijk te activeren en hen mee te laten doen in de Nederlandse samenleving.

 

In de categorie ‘Eigen Kracht van Vrouwen’ won Vrouwencentrum Jasmijn de Duizend en één Kracht Ster. Deze prijs was voor de participatiemeter die het Vrouwencentrum had ontwikkeld. Door de participatiemeter ontstaat inzicht in de huidige situatie van individuele migranten vrouwen en wat zij graag zouden willen doen en leren. Op basis van deze informatie worden de vrouwen doorverwezen en gecoacht, zodat ze aan de slag kunnen met hun doelstellingen.

 

Groningen viel ook nog op andere manier in de prijzen. Er werden namelijk vijf

gemeenten geselecteerd die een vervolg mogen geven aan het project en ook daar was Groningen bij. Buurtvrouwencentrum de Boei in Lewenborg krijgt begeleiding van Movisie om zich te versterken, zodat ze de vele vrouwen die bij de Boei komen, nog beter van dienst kunnen zijn.

Om vier uur ging de bus met uitgelaten vrouwen, zowel deelnemers als begeleiders, vol trots terug naar Groningen.

logo_jasmijn_transparant.png
bottom of page